Εσωτερικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός loft 8ου-9ου ορόφου σε υπό ανέγερση οικοδομή στην Καλαμαριά

Καλαμαριά

Πρόκειται για τον σχεδιασμό διαμερίσματος 200τμ σε υπό ανέγερση οικοδομή στην Καλαμαριά. Βασικά στοιχεία του είναι τα μεγάλα ανοίγματα που εκμεταλλεύονται την απρόσκοπτη θέα προς την πόλη της Θεσσαλονίκης και επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό των χώρων οι οποίοι αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, με τμήμα των κοινόχρηστων (σαλόνι και τραπεζαρία) να έχει διπλό ύψος. Έτσι, ο χώρος, ενιαίος, επιτρέπει την ανεμπόδιστη οπτική επικοινωνία και τη συνεχή επαφή των χρηστών.

Παράλληλα, για τις διακριτές λειτουργικές υποενότητες επιλέγονται κάθε φορά διαφορετικά διαχωριστικά που είτε καδράρουν και φιλτράρουν εικόνες της πόλης ή/και του εσωτερικού του διαμερίσματος είτε απομονώνουν. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ένα ομαλό πέρασμα από το δημόσιο στο ιδιωτικό και δημιουργούνται υποχώροι με διαφορετικές ποιότητες όπου άλλοτε επιτρέπεται η επικοινωνία μεταξύ τους και άλλοτε εξασφαλίζεται η πλήρης ιδιωτικότητα. Συγκεκριμένα στο πατάρι, τη διαφάνεια του υαλοστασίου μπροστά από το κλιμακοστάσιο διαδέχεται το διάτρητο πάνελ του χώρου εργασίας /χαλάρωσης και στοχασμού και ακολουθεί το χαμηλής διαπερατότητας μεγάλο υαλοστάσιο του υπνοδωματίου που επιτρέπει το άνοιγμα στον κοινόχρηστο χώρο και ταυτόχρονα καδράρει το φεγγίτη με την εντυπωσιακή θέα την πόλης.

Όσον αφορά τα υλικά, επιλέγονται πλακίδια μεγάλων διαστάσεων ως ενιαίο υλικό επίστρωσης των δαπέδων όλων των κοινοχρήστων χώρων με στόχο την ενοποίηση τους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και μια ουδέτερη βάση πάνω στην οποία οι επενδύσεις με φυσικά υλικά, όπως ο δρυς, και τα επιχρίσματα σε ζεστές αποχρώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις μεταλλικές λεπτομέρειες των κουφωμάτων, των διαχωριστικών και των φωτιστικών. Οι τονικές αυτές αντιθέσεις συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου και φιλόξενου χώρου.